Current Affairs | Latest Jobs | Goverment Jobs | Sarkari Naukri | Edusquad

Edusquad is an education platform that provides high quality educational videos and study material for various exams like UPSC, PPSC, SSC etc.

Important current affairs MCQs August 2018 (1-6 August)


1.Name the Indian-Australian mathematician who is one of four winners
of mathematics’ prestigious Fields medal, known as the Nobel Prize for
math.

A. Vimal Srivastava
B. NK Surna
C. Manoj Prabhakar
D. Akshay Venkatesh

Answer: (D) Akshay Venkatesh

2. Consider the following statements about National Commission for Backward
Classes (NCBC):
1. This commission was created under the National Commission for Backward
Classes Act, 1993 .
2. Members of NCBC are appointed for a term of five years.
3. NCBC is under the Ministry of Social Justice and Empowerment.
Select the correct answer using the code given below:

A. 1 and 2 only
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1,2 and 3

Answer: (B) 1 and 3 only
Appointment of members including chairperson is done for three years.

3.Which Indian city is the first to make it to the UNESCO World Heritage
List?

A. Kolkata
B. Delhi
C. Jaipur
D. Chennai

Answer: (C) Jaipur

4. Which is the first state to to implement biofuel policy?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan

Answer: (D) Rajasthan

5. Which country has recently launched amnesty programme for foreign
workers overstaying permits?

A. UAE
B. Iran
C. Saudi Arabia
D. Israel

Answer: (A) UAE

6. Where will Dragonfly Festival be organised ?

A. Jaipur
B. Nagpur
C. Lucknow
D. Delhi

Answer : (D) Delhi

7.NITI Aayog has launched which global mobility hackathon to
crowdsource solutions for future of mobility in India?

A. Global Hack
B. Future Hack
C. Move Hack
D. Crowd Hack

Answer : (C)Move Hack

8.Consider the following statements about ‘Central Road and
Infrastructure Fund (CRIF)’
1. It is under the aegis of Ministry of Finance
2. The share for each infrastructure areas and projects from the CRIF shall
be finalised by a Committee headed by Ministry of Finance
A. 1 Only
B. 2 Only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Answer : (C) Both 1 and 2

9.Emmerson Mnangagwa won the Presidential elections in which country?

A. Nigeria
B. Libya
C. Zimbabwe
D. Serbia

Answer : (C) Zimbabwe

10. Which country’s cabinet has approved a law that provides for death
penalty for those involved in piracy at sea?

A. India
B. Japan
C. Sri Lanka
D. Maldives

Answer: (A)India

11. Which Ministry is celebrating Swachhta Pakhwada to make its
properties ‘Plastic Free Zones’?

A. Ministry of Drinking Water & Sanitation
B. Ministry of Youth Affairs & Sports
C. Ministry of Water Resources and Ganga Rejuvenation
D. Ministry of Health and Family Welfare

Answer : (B) Ministry of Youth Affairs & Sports

12. India imposed a 25 percent duty on solar cell imports on which
developing countries?

A. France and Indonesia
B. Indonesia and China
C. China and Malaysia
D. Malaysia and France

Answer : (C) China and Malaysia

13. The foreign bank SBM will launch six new branches in Delhi,
Bengaluru, Kolkata, Pune, Ahmedabad and Jaipur by 2019. SBM is based
in

A. France
B. Mauritius
C. Germany
D. Russia

Answer : (B) Mauritius

14.The State Bank of India has entered into a digital partnership pact with
which firm to increase its digital customer base?
A. Bharti Airtel
B. Reliance Jio Infocomm
C. Vodafone
D. BSNL

Answer : (B) Reliance Jio Infocomm

15. Who among the following won the women’s title of the World
Badminton Championships at Nanjing, China recently?
A. Carolina Marin
B. PV Sindhu
C. Nozomi Okuhara
D. Akane Yamaguchi

Answer : (A) Carolina Marin

16. The govt recently appointed KM Joseph as a Judge of the Supreme
Court of India. He is the Chief Justice of
A. Uttarakhand High Court
B. Patna High Court
C. Punjab and Haryana High Court
D. Allahabad High Court

Answer : (A) Uttarakhand High Court

17. The Constitution (123rd Amendment) Bill was passed by the Lok
Sabha recently. The bill grants constitutional status to the
A. National Commission on Women
B. National Commission on Minorities
C. National Commission on Refugees
D. National Commission on Backward Classes

Answer : (D) National Commission on Backward Classes

18. National Sports University Bill, 2018 seeks to establish a National
Sports University in

A. Delhi
B. Haryana
C. Kerala
D. Manipur

Answer : (D) Manipur

19. Which state has emerged the “front-runner” in the field of energy
efficiency according to the States’ Energy Efficiency Preparedness Index
(SEEPI) ?
A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Punjab
D. Tamil Nadu

Answer : (A) Andhra Pradesh

Download the PDF : Important current affairs MCQs (1-6 August, 2018).pdf