Current Affairs | Latest Jobs | Goverment Jobs | Sarkari Naukri | Edusquad

Edusquad is an education platform that provides high quality educational videos and study material for various exams like UPSC, PPSC, SSC etc.

Important Punjabi Literature MCQs for PPSC, Patwari, Kanungo and other Punjab exams



1. Bhartiya Sahitya Akademi Award winner , Dalip Kaur Tiwana, was awarded the honour for which of her writings?

A. Eho Hamara Jeevna
B. Ik Chhit Chanan di
C. Ik Mian Do Talwaran
D. Adh Chanani Raat

Answer: (A) Eho Hamara Jeevan
Sahitya Akademi Award in 1971 for novel Eho hamara jivan

2. Which of the writer and his work have been paired wrongly ?

A. Pilo - Mirza Sahiba
B. Waris Shah - Heer Ranjha
C. Hasham Shah- Sassi Punnu
D. Kadar Yaar- Sohni Mahiwal

Answer: (D) Kadar Yaar- Sohni Mahiwal
The story of Sohni and Mahiwal was popularized in the Punjabi qissa (long poem) Sohni Mahiwal by Fazal Shah.

3. Who wrote Dilli ki Galiyan?

A. Amrita Pritam
B. Puran Singh
C. Nanak Singh
D. Dalip Kaur Tiwana

Answer: (A) Amrita Pritam

4. “Chitta Lahu” is composition of ..

A. Balwant Gargi
B. Nanak Singh
C. Ishwar Chandra Nanda
D. Bhai Vir Singh

Answer: (B) Nanak Singh
Chitta Lahu (Punjabi: ਿਚੱ ਟਾ ਲਹੂ) is a Punjabi novel written by Punjabi novelist Nanak Singh. It was first published in 1932.

5. Amrita Pritam received Jnanpith Award for which of her composition ?

A. Pinjar
B. Sunehe
C. Kagaz Te Kanvas
D. Lok Peed

Answer: (C) Kagaz Te Kanvas
Amrita Pritam received the Bharatiya Jnanpith Award, India's highest literary award, in 1982 for Kagaj te Canvas.

6. Where was first Punjabi Printing Press established?

A. Patiala
B. Ludhiana
C. Jalandhar
D. Amritsar

Answer: (B) Ludhiana
The first Punjabi printing press (using Gurmukhi font) was established through a Christian mission at Ludhiana in 1835

7. Who is acknowledged as creator of Modern Punjabi Literature?

A. Bhai Kahn Singh
B. Bhai Vir Singh
C. Prof. Puran Singh
D. Dhani Ram Chatrik

Answer: (B) Bhai Vir Singh

Notable works: Sundari (1898), Bijay Singh (1899), Satwant Kaur,"Rana Surat Singh" (1905)

8. Shiv Kumar Batalvi received Sahitya Akademi Award for which of his composition ?

A. Loona
B. Lajwanti
C. Aate Dian Chirian
D. Alvida

Answer: (A) Loona
Loona is a Punjabi epic verse play written by Shiv Kumar Batalvi. Based onmthe ancient legend of Puran Bhagat, this epic was bestowed with prestigious Sahitya Akademi Award in 1967, given by Sahitya Akademi.

9. Rukh te Rishi is composition of..

A. Surjit Patar
B. Jaswant Singh Kanwal
C. Harbhajan Singh
D. Dalip Kaur Tiwana

Answer: (C) Harbhajan Singh

10. Who is known as Father of Punjabi Drama?

A. Nanak Singh
B. Prof. Mohan Singh
C. Gurdial Singh
D. Ishwar Chandra Nanda

Answer: (D) Ishwar Chandra Nanda

Plays
● Suhag or Dulhan (1913)
● Bebe Ram Bhajni (1914)
● Subhadra (1920)
● Var Ghar or Lily Da Viah (1929)
● Shamu Shah (1928)
● Social Circle (1949)

11. When was Jnanpith award instituted?

A. 1965
B. 1970
C. 1961
D. 1968

Answer: (C) 1961
The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith to an author for their "outstanding contribution towards literature". Instituted in 1961, the award is bestowed only on Indian writers writing in Indian languages included in the Eighth Schedule to the
Constitution of India and English

12. Who received the First Sahitya Akademi Award in Punjabi language?

A. Amrita Pritam
B. Nanak Singh
C. Balwant Gargi
D. Bhai Vir Singh

Answer: (D) Bhai Vir Singh
In the year 1955 for Mere Sainya Jio (Poetry)

13. Which of the following writers have won the Saraswati Samman ?

I. Harbhajan Singh
II. Dalip Kaur Tiwana
III. Amrita Pritam
IV. Surjit Patar

A. 1, 2 and 3 only
B. 2, 3 and 4 only
C. 1, 2 and 4 only
D. All of the above

Answer: (C) 1, 2 and 4 only
● 1994 Harbhajan Singh -“Rukh Te Rishi” (Poetry collection)
● 2001 Dalip Kaur Tiwana - “Katha Kaho Urvashi” (Novel)
● 2009 Surjit Paatar - “Lafzan Di Dargah”

14. Whose composition is “Pavitra Paapi”?

A. Nanak Singh
B. Prof. Puran Singh
C. Prof. Mohan Singh
D. Gurdial Singh Preetlari

Answer: (A) Nanak Singh

15. Who is considered pioneer of Kaafi form of Punjabi poetry ?

A. Shaikh Farid
B. Bulleh Shah
C. Shah Hussain
D. Waris Shah

Answer: (C) Shah Hussain

16. Dalip Kaur Tiwana received Saraswati Samman for her composition named ...

A. Teeli Da Nishan
B. Katha Kaho Urvashi
C. Lambi Udaari
D. Hastakshar

Answer: (B) Katha Kaho Urvashi

17. In which year did Gurdial Singh won Jnanpith Award?

A. 1996
B. 1997
C. 1998
D. 1999

Answer: (D) 1999

18. Who is the author of the book “Rangmanch”?

A. Nanak Singh
B. Kartar Singh Duggal
C. Porf. Mohan Singh
D. Balwant Gargi

Answer: (D) Balwant Gargi

19. “Mera Pakistan Safar” is written by ?
A. Balraj Sahni
B. Gurdial Singh
C. Harbhajan Singh
D. Surjit Patar

Answer: (A) Balraj Sahni
Mera Pakistani Safarnama is a Punjabi travelogue by actor-writer Balraj Sahni published in 1979.

20. “Adi Granth” was complied by ?

A. Guru Gobind Singh Ji
B. Guru Ram Das Ji
C. Guru Arjan Dev Ji
D. Guru Teg Bahadur Ji

Answer: (C) Guru Arjan Dev Ji

Download the pdf : Important Punjabi Literature MCQs.pdf